Skip to content

Ortodonti

Ortodonti, diş ve çene bozukluklarının teşhis edilmesi, önlenmesi ve düzeltilmesi ile ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır.

Dişlerin ve çenenin birbirleriyle doğru ve uyumlu bir pozisyonlarda çalışabilmeleri, tüm solunum ve çiğneme fonksiyonlarımızı etkileyen önemli bir faktördür. Bu aşamada, bu işlevleri en iyi şekilde yerine getirmemize yardımcı olacak tedavi yöntemi olan Ortodonti devreye giriyor. Ortodontistler tedavi sırasında dişlerin ve çenenin düzgün hizaya gelmesi için büyük çaba gösterirler. Tedaviden önce alınan kayıtlar (ölçümler, fotoğraflar, çene ve yüz röntgenleri, gerektiğinde bile bilgisayarlı tomografiler) tedavi planlaması oluşturmak için çok titizlikle analiz edilir ve doğru bir tedavi planı oluşturulur. Doğru bir tedavi planı, tedavinin en önemli kısmıdır; bu nedenle, bu aşamaya büyük önem vermektedirler.

Ortodonti tedavisi her yaş grubunda yapılabilen bir tedavi şeklidir. Çocuklarda ortodonti muayenesine 6 yaş civarında başlanmalıdır. Bu yaşlarda teşhis edilebilen çene bozuklukları, solunum problemleri (bademcik, geniz eti, ağız solunumu vb), anormal alışkanlıklar (parmak emme, tırnak yeme vb.) gibi problemlerin erken tedavisi ileride oluşabilecek daha büyük problemleri önlemek açısından çok önemlidir. Bu yaş gruplarında yapılan tedaviler daha çok hareketli yani takıp çıkarılabilen apareyler ile olmaktadır.

Sabit tellerle yapılan ortodontik tedaviye genellikle 11-12 yaşlarında, hastanın süt dişlerinin değişip daimi dişlerinin sürdüğü dönemde başlanmaktadır. Dişlerde çapraşıklık veya aralık olması, sürmeyen dişler, kapanış bozukluğu, açık kapanış gibi problemlerin hepsi sabit tellerle tedavi edilebilmektedir. 

Tedavilerin süresi, vakanın ciddiyetine bağlı olarak 1 ila 4 yıldır. Genellikle tedavi süresi 2 yıldır.

Open chat
Whatsapp Canlı Destek